Az életmódunk átalakulásával egyre több az olyan település, ahol a megnövekedett népesség vagy éppen az áruszállítás miatt folyamatosan nő a forgalom. Emellett állandó építkezések, útépítések, felújítási munkák stb. is növelik a ránk nehezedő zajártalmat.

Legújabb zajforrásként pedig megjelentek a családi házas övezetekben a hőszivattyúk kültéri egységei is.

Bár természetesnek vesszük, hogy a zaj mindenhova elkísér bennünket, hatékonyan pihenni, feltöltődni csak csendben, nyugodt körülmények közt tudunk.

Nem csak akkor szenvedhetünk el súlyos egészségügyi károkat, ha gyakran erős hanghatások érnek minket, hanem akkor is, ha tartósan, hosszú távon élünk vagy dolgozunk a megengedett zajszint feletti környezetben. Nagyobb mértékű kitettség esetén akár halláskárosulás is kialakulthat (mely nem gyógyítható), de a kialvatlanság okozta feszültség is vezethet komoly szervi és mentális problémákhoz, nő az infarktus és az idegrendszeri károsodás veszélye.

A hivatalos rendelet (Zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról, 8/2002. (III. 22.) szerint a zaj terhelési határértékei épületek zajtól védendő helyiségeiben, ezen belül lakószobák lakásokban, szociális otthonokban, üdülőkben a megengedett legmagasabb zajterhelés:

  • nappal 06-22 óráig: 40dB,
  • éjjel 22-06 óra: 30dB.
Összehasonlításképpen álljon itt néhány hozzávetőleges zajszint dB-ben:

Óraketyegés 20 dB
Halk rádiózás 50 dB
Normál beszélgetés 60 – 70 dB
Hangos beszéd 70 – 85 dB

Kiabálás 80 – 100 dB
Zongora 60 – 95 dB
Légkalapács 105 dB
Fájdalomküszöb 130 dB

Ilyen esetekben, hogy a folyamatosan fellépő utcai és más kültéri zavaró hanghatásokat tompítsuk jó megoldást jelent a zajárnyékoló fal építése.

Milyen helyzetekben nyújthat megoldást a zajárnyokoló fal kialakítása?

  • A családi házas övezetek jó részénél fordul elő, hogy a közelben haladó főútvonal zaja, vagy a közelben lévő vasút keseríti meg a hétvégi kerti pihenést, grillezést? Ilyen esetekben a telekhatáron érdemes a kerítést zajárnyékoló falból kialakítani.
  • Egy folyamatosan barkácsoló, vagy hajnalig tartó kerti sütögető-maratonokat tartó szomszéd is megnehezítheti a kikapcsolódást. Zavaró lehet a szomszéd kutya folyamatos ugatása, a gyerekek állandó zajongása is. Nagymértékben javíthatunk a helyzeten, ha a telkeket elválasztó kerítést zajárnyékoló elemekből építjük.
  • Az étterem kerthelyiségének vendégei sem fogják zavarni a környéken lakókat, ha megfelelő zajárnyékolást alkalmazunk.
  • Óvodák, iskolás, kórházak nyugalmát is biztosíthatjuk így a forgalom zajától.
  • Irodaépületek, üzletek, stúdiók légkezelő egységeinek, klímáinak külső egységei sokszor okoztak már feszültséget a cégek és a környéken lakók közt. A kültéri egységek szigetelésére is kiváló megoldás a zajárnyékoló fal kiépítése. Ez nem csak a zaj csökkentésében segít, hanem a külső egységek esztétikus takarásában is. Belső udvaros társasházaknál előfordul, hogy a földszinti helyiségeket kisebb boltok, cukrászatok, vendéglátó egységek bérlik, ahol folyamatosan biztosítani kell az élelmiszerek megfelelő hűtését. A klímaegységek kültéri egységei általában a belső udvar felé kerülnek felszerelésre, és sok esetben éjjel-nappal működnek, még hétvégén is. A belső udvar ráadásul fel is erősíti a zajt, így ezeket a kültéri egységeket is érdemes zajárnyékoló védelemmel ellátni.

A rendelkezésre álló megoldások már lehetővé teszik, hogy a zajvédő fali elemek nem csak kiváló hangelnyelési tulajdonsággal rendelkezzenek, de esztétikusak és környezetbarátok is legyenek.

Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe.

Töltse ki az adatokat az ingyenes mintához